Quantcast
Channel: Kuntauutiset – Kuntalehti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1013

THL: Valinnanvapautta ja sote-integraatiota vaikea sovittaa yhteen

$
0
0

Pitkäaikaissairaiden ja useita palveluita tarvitsevien hoidon integraatiota ja sujuvaa palveluketjua voi olla vaikeaa sovittaa yhteen valinnanvapauden kanssa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tampereen yliopiston tutkijoiden tuoreesta tutkimusraportista.

Raportissa Mitä kuuluu perusterveydenhuolto? Valinnanvapaus ja integraatio palveluiden kehittämisen polttopisteessä tullaan siihen tulokseen, että palvelujen tulisi olla samassa organisaatiossa tai ainakin lähellä toisiaan, jos palveluprosessin sujuvuus halutaan optimoida.

”Tämä organisointimalli kuitenkin tarkoittaa, että lähietäisyydellä ei voi olla useampia samanlaista palvelua tuottavia terveysasemia, joten asiakkaan valinnanmahdollisuudet ovat vähäiset. Samoin, asiakas tulee sidotuksi kaikkien palveluprosessin osien suhteen yhteen palveluntuottajaan”, raportissa todetaan.

Tämä merkitsee, että palveluketjun suunnittelu voi olla olla hankalaa jatkossa, mikäli terveysasemien sijaintia ei säädellä ja palveluntuottajat voivat perustaa terveysasemia minne haluavat.

– Parhaimmillaan terveysasemien henkilöstö palvelee asiakasta moniammatillisena tiiminä. Terveysasemilla kaivataan mielenterveyden, fysioterapian, sosiaalityön ja päihdetyön hoitohenkilökuntaa. Ja erikoislääkäreiden konsultoinnin tulisi olla sujuvaa. Erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden integraatio on toistaiseksi vähäistä, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.

 

Äärimmäinen integraatio
rajoittaa valinnanvapautta

Hoidon jatkuvuuteen ja hoitoketjun sujuvuuteen on kiinnitettävä huomiota erityisesti siksi, että Suomessa perusterveydenhuollon asiakaskunta poikkeaa useimpien muiden maiden asiakaskunnasta erityisesti työterveyshuollon ja jossain määrin myös yksityisten vakuutusten ja yksityisen sektorin tarjoaman hoidon vuoksi, THL muistuttaa.

Kun työikäiset käyttävät pääosin työterveyshuoltoa, painottuu terveyskeskusten työ pitkäaikaissairaiden hoitoon

Toteutustavasta riippuen valinnanvapaus ja hoidon integraatio voivat olla myös ristiriidassa keskenään. Pitkälle viety integraatio voi rajoittaa tai hankaloittaa valinnanvapautta. Toisaalta maksimaalinen valinnanvapaus voi pilkkoa hoitoprosessit, jolloin kokonaisuuden hallinta on vaikeaa ja jonot ja viiveet kasvavat.

– Jos valinnanvapautta halutaan lisätä, on kiinnitettävä huomiota palvelujen sujuvuuteen ja että terveysasemilla on riittävän moniammatillista henkilöstöä. Tarvitaan myös vahvaa asiakasohjausta ja potilaiden hoitoprosessien johtamista. Valinnanvapausmalli on suunniteltava siten, että se mahdollistaa innovaatiot ja toiminnan kehittämisen, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Liina-Kaisa Tynkkynen.

 

Asiakkaat korostavat
palveluiden toimivuutta

THL:n Uudistuvat sosiaali- ja terveyspalvelut -väestökyselyn mukaan asiakkaat pitävät valinnanvapautta tärkeänä, mutta korostavat palveluiden toimivuutta.

– Asiakkaat pitävät hoitopaikan valintaa ja erityisesti hoitavan ammattilaisen valintaa tärkeänä, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Anna-Mari Aalto.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-13-kello-11-28-48

– Toisaalta sote-uudistuksen tavoitteista tärkeimpinä pidettiin palveluiden sujuvuutta, peruspalveluiden vahvistamista ja yhdenvertaista saatavuutta. Vain joka viides väestöstä valitsi valinnanvapauden kolmen tärkeimmän joukkoon.

Terveysasemaa vaihtaneita on vielä vähän. Väestössä vaihtajia on 4-6 %, terveyskeskusten asiakkaista keskimäärin 8 % on vaihtanut terveysasemaa. Terveysasemien välillä on eroja vaihtajien määrissä. Asiakkaan valinnan kannalta olennaista tietoa hoidon laadusta ja hoitoon pääsystä on vielä huonosti saatavilla. Helposti saatavissa olevan vertailukelpoista ja ymmärrettävissä olevaa tietoa tulee olla nykyistä merkittävästi paremmin saatavilla.

Valint-hankkeessa selvitettiin neljän kunnan alueella valinnanvapauden toteutumista ja vaikutuksia asiakkaiden, henkilöstön, palveluiden tilaajan ja tuottajan näkökulmasta sekä kansainvälisestä näkökulmasta. Tutkimuksessa käytettiin laajoja asiakaskyselyitä, kyselyä terveysaseman vaihtajille sekä johdon ja henkilöstön haastatteluita. Väestökyselyssä selviteltiin muun muassa väestön mielipiteitä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-13-kello-11-29-52

Tutkimusraportteihin:

T Sinervo, L-K Tynkkynen, T Vehko (toim.). Mitä kuuluu perusterveydenhuolto? Valinnanvapaus ja integraatio palveluiden kehittämisen polttopisteessä. 

A-M Aalto, M Junnila, A Muuri, T Sinervo, T Vehko, M Pekurinen. Väestön mielipiteitä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. 

Lue myös:

Kuntaliitto huolissaan valinnanvapauden yksityiskohdista

Valinnanvapauden virkamiesluonnokset julki – valmisteluun tarjotaan kahden vaiheen mallia

Aiemmin sote-integraatiosta:

Tutkimus: Sote-integraatio on mahdollinen – mutta siihen vaaditaan tahtoa

The post THL: Valinnanvapautta ja sote-integraatiota vaikea sovittaa yhteen appeared first on Kuntalehti.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1013

Trending Articles